Zoals ik beschreef in het blog Holisme, zijn we onderdeel van een systeem, waarbij alles met elkaar in verbinding staat. In deze blog ga ik wat dieper in op de buitenwereld, of terwijl invloeden van buitenaf. De invloeden van buitenaf, hebben betrekking op jouw binnenwereld. Weet je nog dat alles met elkaar in verbinding staat? Hoe de buitenwereld op jou binnenkomt, kan je heel wat leren over jezelf.

Het leert jou om keuzes te maken, hoe er mee om te gaan en vooral om jouzelf te laten groeien en je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Iemand kan je inspireren om verder te komen in de stappen die je wilt zetten. Iemand die het mooie in jou benoemt, waardoor je leert te ontvangen. Je kan geraakt worden, doordat er iets in jou geheeld mag worden. Het leert je  hoe dingen bij jou binnenkomen. De buitenwereld reflecteert jouw binnenwereld.  Welke invloed heeft de buitenwereld op jou en hoe ga je ermee om?

Wanneer iemand boos op je reageert, bedenk dan eerst, is het waar wat de ander zegt? Soms weet je niet direct of het waar is, maar ontstaat er verwarring in jezelf. Je hoort het de ander zeggen en weet intuïtief dat er iets niet klopt, maar je kan er de vinger niet opleggen. Zeg dan niets en voel wat er binnen in jou gebeurt. Als het bij jou rustig en helder is, is het van de ander en mag je het daar ook laten. Het is vaak de worsteling van de ander die jij aanvoelt, omdat deze bewust of onbewust op jou wordt geprojecteerd.

Voorbeeld: Boeddha was bezig zijn leringen over te brengen op een groep discipelen, toen een man hem benaderde en hem beledigde, met de intentie om hem aan te vallen. In het bijzijn van alle aanwezigen reageerde Boeddha met de grootst mogelijke rust. Hij bleef volledig kalm en stil.

Toen de man weg was, stelde één van de discipelen, die woedend was om het gedrag, Boeddha de vraag waarom hij zich op deze manier had laten misbruiken door de ander. Boeddha antwoordde heel rustig: “Als ik jou een cadeau geef, maar jij het niet accepteert, wiens cadeau is het dan?” Na een moment van twijfel antwoordde de discipel: “Als ik het niet aanvaard, blijft het van u.”

Boeddha knikte en legde uit dat hoewel sommige mensen er misschien voor kiezen om hun tijd te verspillen met het beledigen van anderen, wij nog altijd de keuze hebben of we deze belediging accepteren of niet, net zoals met elk ander cadeau. “Als jij het aanneemt, dan accepteer je het. En zo niet, dan blijft degene die jou beledigt simpelweg achter met een belediging in zijn handen.”

Wanneer er iets geraakt wordt in jou, is het vaak iets uit het verleden wat jij nog mee draagt in jouw systeem wat nog niet geheeld is. Ga dan eens na wat jou hier raakt. Waar voel je het in je lichaam? Welke gedachtes komen er boven? Welke emotie voel je daarbij? Wanneer je  met aandacht bij de plek blijft, waar je het in je lichaam voelt en alles er laat zijn wat er komt, wat er nu is, dan vindt er heling in jezelf plaats. Vaak gaan we juist weg van wat we niet willen voelen.

Heb je daarbij hulp nodig? Dan kan een holistisch therapeut je hierbij helpen.

Erica van Kuilenburg

Lichtinjou.nl