Vanuit het Holisme, zie je alles als één geheel, alles staat met elkaar in verbinding.

We staan in verbinding met de buitenwereld: collega’s, vrienden, familie, partner, kinderen, klasgenoten, de natuur, de maatschappij, maar ook met onze binnenwereld: onze gedachtes, emoties, ons lichaam. Dit noemen we ook wel een systeem. We zijn onderdeel van een systeem, waarin alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is.

Jouw systeem bestaat uit een fysiek lichaam, geest, ziel en gedachtes. Dit verdelen we ook wel in niveaus, namelijk: Fysiek, Mentaal, Emotioneel, Energetisch en Spiritueel. Al deze niveaus zijn onderdeel van hoe we ons voelen.

Wanneer er een fysieke klacht ontstaat, is er waarschijnlijk op een ander niveau al iets aan de hand, wat zich uiteindelijk ontvouwt in fysieke klachten. Daarom is het belangrijk om alles als één geheel te zien, we gaan dus kijken op alle niveaus, wat er zich in jouw systeem afspeelt.

Voorbeeld: wanneer je iets vervelends hebt meegemaakt, zullen je gedachtes niet positief zijn, heb je lichamelijke klachten, ben je snel geëmotioneerd of geïrriteerd en voel je je moe of zelfs uitgeput.

Je mentale, fysieke, emotionele en energetische niveaus zijn allemaal beïnvloed door de manier waarop jij die gebeurtenis hebt ervaren, doordat ze in verbinding staan. Het spirituele niveau wil zeggen tot de oorsprong komen. Wanneer we bij de oorsprong komen, waarin jouw ervaring zich genesteld heeft in jouw systeem, kan je het gaan helen. Door het te omarmen, te accepteren en los te laten kom je meer in balans.

Om meer balans te krijgen in jezelf, is bewustwording de eerste stap. Daarbij is het belangrijk om te weten dat je lichamelijke klachten, emoties en gedachtes ervaart en hebt, maar dit is niet wie je in werkelijkheid bent. Dit kan best lastig zijn, door je jarenlange levenservaring heb je jezelf namelijk allerlei gewoontes aangeleerd. Denk hierbij aan overlevingsmechanismen, patronen en overtuigingen die zich in jouw systeem hebben genesteld. Deze gewoontes uit het verleden bepalen jouw gedrag, je handelen, je emoties en gedachten. Wanneer je bewust wordt van deze gewoontes en de belemmeringen die ze jou opleveren, ben je in staat om dit los te laten en zal je meer balans ervaren in jezelf.

Een holistisch therapeut kan je bewust maken van de belemmeringen binnenin jou.
In essentie ben jij al liefdevol, heel en compleet.

Erica van Kuilenburg

Lichtinjou.nl